ZamZam

ZamZam – Varifrån kommer du och vart är du på väg?

Zamzam är namnet på den källa som finns invid Stora Moskén i Mecka. Enligt legenden var det här som Guds ängel nuddade vid marken med sin vinge och räddade Hagar och hennes barn från att dö av törst sedan de förvisats ut i öknen.

Zamzam är ett nyskrivet körstycke för fyrstämmig damkör. Med ett modernt tonspråk och nyskriven text vill uppmärksamma flyktens tidlösa och akuta fråga.

’Varifrån kommer du och vart är du på väg’, är ängelns ord till Hagar . En fråga som också talar rakt in i vår egen tid.

Texten är inspirerad av berättelsen från Första Moseboken och kompositören Mauro Godoy Villalobos har skapat musiken som är ett möte mellan nutida klanger och medeltida sångteknik med många stämmor.

Zamzam kommer att uruppföras under våren 2018 av Vox Marci, Skarpnäcks församlings damkör under ledning av Åsa Schmidt. Verket kommer även att framföras vid återöppnandet av Markuskyrkan i Björkhagen under hösten 2018 och därefter bli tillgängligt för alla.

För projektet fick vi Svenska Kyrkans kulturstipendium i november 2017.

Länk till Vox Marci.
Länk till Mauros hemsida.

 

Mauro G V, Anne S och Ärkebiskop Antje Jackelén. Fotograf Magnus Aronson
Mauro Godoy Villalobos, Anne Sörman och Ärkebiskop Antje Jackelén. Fotograf Magnus Aronson.

 

Svenska Kyrkans motivation för stipendiet:

”Svenska kyrkans kulturstipendium 2017 tilldelas projektet ”Varifrån kommer du och vart är du på väg”, ett nyskrivet körverk för fyrstämmig damkör som behandlar flyktens både tidlösa och aktuella fråga med ett modernt tonspråk och texter som synliggör ensamma ungdomars utsatthet genom det existentiella djupet i Bibelns berättelser. Text skrivs av författaren Anne Sörman och musik av tonsättaren Mauro Godoy Villalobos i detta verk som önskar stimulera samtal och reflektion om flykt, framtid och mening med livet.

Anne Sörman är författaren och forskaren vars litterära verk tar avstamp i Bibelns berättelser, livets skeenden och händelser i Mellanöstern. Hon arbetar som präst i Svenska kyrkan och är sedan december 2013 doktorand i religionsfilosofi med teologisk etik inom Stockholms stifts forskarskola knuten till THS, Teologiska högskolan i Stockholm, och Åbo akademi. Hon undervisar i skönlitterärt skrivande vid Biskops Arnö och ingår sedan 2015 i Anders Frostensons psalmskola.

Mauro Godoy Villalobos är en internationellt prisbelönt tonsättare med rötter i Santiago de Chile. Han är utbildad vid musikkonservatorium i Milano och har genomfört fortsatta studier i komposition för bl a Henrik Strindberg och Per Mårtensson. Han bor och verkar som tonsättare och gitarrist i Stockholm.

Verket kommer att uruppföras av damkören Vox Marci i Skarpnäcks församling under ledning av Åsa Schmidt, då Markuskyrkan i Björkhagen återöppnas efter renovering. Därefter görs det tillgängligt för andra körer i både kyrkliga och profana sammanhang.”

Läs mer om stipendiet här