OM ANNE

Jag är bosatt i Stockholm och har mina rötter i norra Västergötland. Jag har skrivit tre romaner, flera lättlästa böcker, en bok om sjukdomen lepra i Sverige och några böcker om palestinska kvinnor och barn. Jag är präst i Svenska Kyrkan och doktorand i teologi.

Inspiration, föredrag
Jag kan berätta om mitt författarskap, om skrivandets glädje och möda, om mina möten med palestinska kvinnor och om mitt pågående avhandlingsarbete om kvinnor i Bibeln.

Skrivarkurser, workshops
Sedan många år leder jag varje försommar en skrivarkurs på Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö: ’Hitta din berättelse’. Anmälan sker på skolans hemsida. (Kursen sommaren 2018 är fulltecknad och även reservlistan. Ny möjlighet till anmälan blir till hösten.)

Jag kan erbjuda workshops i skönlitterärt skrivande. Mitt arbetssätt bygger dels på min erfarenhet av att skriva om det egna livet, dels på folkhögskolans pedagogik som sätter texten i fokus. Genom att läsa en text uppmärksamt och samtala om den, är det möjligt att se vad som brister i en text och vad som är dess kvaliteter.

Handledning
Jag kan erbjuda handledning i eget skrivande, redigering och manusbearbetning enligt överenskommelse. Regelbundet samverkar jag med ett projekt knutet till Göteborgs Universitet kring ett internetbaserat verktyg för diabetiker.

Jag har också god erfarenhet av att skriva lättläst, och har skrivit flera lättlästa böcker.

Filmvisning och samtal
Filmen ’I detta osköna hölje’ gjorde jag tillsammans med Arne Sundelin och Torbjörn Allard. Den är 50 minuter lång och har nu några år på nacken, men är fortfarande berörande och aktualiserar frågor om hälsa, solidaritet och ansvar. Här berättas en delvis okänd historia om sjukdomen lepra i Sverige och om de människor som drabbades av den. Järvsö sjukhus var verksamt från 1860 – 1943. Boken Skammens Hud (2004), som jag skrev tillsammans med Arne Sundelin, finns till försäljning, via min hemsida eller Bokbörsen.

Texter
Här ligger en text som publicerades under vinjetten Eftertanke i Kyrkans Tidning inför påsken 2015. (Då var jag nybliven änka sedan min man författaren Arne Sundelin hastigt avled i februari 2015.)
Läs texten från Kyrkans Tidning

Och här finns en text om den radikala änkan Judit, publicerad i Svensk Kyrkotidning 2017.
Läs texten från Svensk Kyrkotidning

Nya psalmer
I två år (2015-2017) ingick jag i Anders Frostenssons Psalmskola.
Här är två nyskrivna psalmer tonsatta av Anna Orreteg-Cederberg och Cilla Odenmann.
Martas sång och Kom till mig.
Här finns noter till Kom till mig. Kontakta mig eller tonsättarna om du vill använda dem.

Poesi och Politik
I december 2017 medverkade jag i ett samtal om mystiken i Gunnar Ekelöfs och Sven Delblancs författarskap, på Benhuset invid Katarina kyrka.

#Vardeljus – kvinnor i Svenska Kyrkan vittnar om kränkningar och maktmissbruk – en del av #meetoo är en text som jag skrev i Kyrkans Tidning inför julen 2017.