BÖCKERMina böcker handlar om kvinnor, utsatthet och människovärde. Om att vara syster, mamma, dotter. Och om tröst. Det är möjligt att förtvivlan har varit min drivkraft, det är också möjligt att jag skriver för att försöka förstå. Jag vill tro på skönlitteraturen som en öppen och tillåtande plats.

Läs mer om Annes skrivande här

Until the Rain

"The second Book of Samuel in the Hebrew Bible tells of a woman named Rizpah whose sons are sacrificed in the power struggle between the houses of Saul and David:

The Rizpah the daughter of Aiah took sackcloth, and spread it on a rock for herself, from the beginning of the harvest until the rain fell on them from the heavens; she did not allow the birds of the air to come..."
LÄS MER

Lega

"Farsan tålde inte att någonting var trasigt. Ett lås som inte tog, ett vindbräde som skevade eller en kran som stod och rann. Så fort någonting gick sönder var han där med blicken, granskade och gjorde vid.
Därför tyckte jag att det var ironiskt att det uppstod ett läckage i hans eget hjärta så att blodet återvände illa syresatt. Det var därför han var så trött de sista åren."
LÄS MER

Tills regnet faller

"I Andra Samuelsboken i Gamla Testamentet berättas om Rispa, en kvinna vars söner offras i en maktstrid mellan kung Sauls och kung Davids familjer. Rispa vakar över sina dödade barns kroppar, dag som natt under hela skördetiden ”till dess att regnet från himlen strömmar ner”. (2 Sam 21:10)"
LÄS MER

Bakom muren – systrar i Palestina

"- Ibland tror jag att det är en mardröm och att muren ska vara borta när jag vaknar. Men när jag tittar upp, ser jag den igen, säger Nadia.

Nadia bor i Betlehem på Västbanken. Natasja bor i ett kloster på Olivberget i Jerusalem. Mellan systrarna har Israels armé byggt en tio meter hög mur."
LÄS MER

Han skulle bära mig

"I denna starka debutroman närmar sig Anne Sörman sin uppväxt med en utvecklingsstörd bror. Hennes språk är både rakt och sinnligt, fullt av förnimmande iakttagelser. Det är en roman där tids- och rumplanen skiftar och där det episka bryts i skärvor av minnen och drömmar. Utan sentimentalitet, utan att anklaga eller idealisera tecknas ett varsamt porträtt av ett syskon som inte är som andra."
LÄS MER

Sparka i mitt hjärta

"Hennes runda hälar med det genomskinliga och mjuka skinnet. Hennes fötter som ska springa över sand, som kan fastna mellan tårna, glimma, gnistra. Över mjuka hällar ska hennes fötter springa, vatten ska rulla in och min hand ska slutas om dem, hennes mjuka, underbara fötter.
Jag ska kittla dom och kyssa dom och de ska sparka i min mage..."
LÄS MER

Skammens hud

"Spetälska har också funnits i Sverige. Ändra in på 1930-talet insjuknade människor i Dalarna och Hälsingland i spetälska och Sveriges sista leprasjuka kvinna, Kristina Asplund, levde ändra till 1976.
Skammens hud skildrar en hittills okänd del i den svenska historien, berättad genom de drabbade och deras familjer."
LÄS MER

Dima från Shatila

"Dima är 11 år och bor i det palestinska flyktinglägret Shatila i Libanon.
Både Dima och hennes föräldrar är födda i lägret.
Dinas mormor och morfar kommer från Palestina
Och de har berättat hur vackert det är.
I Shatila är det smutsigt och trångt."
LÄS MER

Potatis. p-piller och pizza

"1900-talet – århundradet som gått
Marta Sandwall-Bergström har skrivit böckerna om Kulla-Gulla.
Kulla-Gulla fick tvätta kläder i isande sjövatten och plocka de rikas potatis med händerna.
Det var de första åren på 1900-talet."
LÄS MER

Präst i Fruängen

"I Fruängens centrum, mitt i det hektiska folklivet, ligger kyrkan. Här jobbar Ann-Christine Janson som präst. Varje dag möter hon tonåringar, vuxna och barn i glädje och sorg. Kyrkan är platsen där vi döps, gifter oss och begravs. Kyrkan är platsen för de allra viktigaste händelserna i livet."
LÄS MER

Tre dagar i Betlehem

"Ranna går på en gata i Betlehem.
Ungdomar kastar stenar mot de israeliska soldaterna.
Det är uppror, Intifada, och för Ranna och hennes familj är det vardag.

Ranna undervisar kvinnor i matlagning och konservering, hon besöker vänner i flyktingläger och hon tar hand om sina barn. Vi får följa henne under några heta sommardagar."
LÄS MER

Mer än stenar

"Anne Sörman och Ylva Beckman har rest runt på Västbanken och i Gazaremsan där drygt en och en halv miljon palestinier lever under den israeliska ockupationsmakten. Författarna har träffat vanliga kvinnor, unga och gamla, kristna och muslimska och tagit del av deras vardag.
Mer än stenar – om kvinnor i det palestinska upproret..."
LÄS MER